Szimfónia Program

Szimfónia Program

A SZIMFÓNIA PROGRAM 

A Szimfónia Programot a venezuelai El Sistema módszer inspirálta.

Az El Sistemát Jose Antonio Abreu 1975-ben indította útjára, majd módszere 1993-ban az UNESCO International Music Prize, 2004-ben az ENSZ International Arts Prize kitüntetést, és az UNESCO Nagyköveti címét is elnyerte. Mára a világ több mint nyolcvan országában próbálják a helyi viszonyokhoz és a különböző szociális problémákhoz adaptálni.

A Szimfónia Program egyszerű, de nagyszerű körforgás: a gyerekek közösségben tanulnak zenélni, örömüket lelik a zenében, a sok fellépés (produkció) sikerélményt ad számukra, ami erősíti a tudásvágyat, ez pedig önbecsülést ad, majd visszajutunk oda, hogy mindez a közösségből fakad.

A programban részt vevő gyerekek azt szokják meg, hogy a siker a mindennapi közös gyakorlásból jön létre.

 

Miközben a gyerekek a zenekarban örömzenét játszanak, észrevétlenül tanulják meg a társadalmi együttműködés alapjait és szoknak rá a mindennapi munkavégzésre, amely ebben a formában nem tűnik számukra kényszernek, a közös koncertek révén szinte azonnal jelentkező sikerélmény hatalmas motiváló erő.

Alapítványunk egy sikeres pilot-program és egy európai uniós projekt után 2015 szeptemberében hozta létre (és azóta is eredményesen működteti) a zenei profilú Symphonia Alapfokú Művészeti Iskolát, mely az El Sistema hazai változatának, a Szimfónia Programnak zászlóshajója.

Programunk a zeneoktatás legjobb magyar hagyományaira, a Kodály módszerre épít.


Tanulóink kb. 80%-a hátrányos, vagy halmozottan hátrányos helyzetű; diákjainknak különféle támogatások segítségével ingyenesen biztosítjuk a zenetanulás lehetőségét.

 Magyarországon mi honosítottuk meg az El Sistema  nevelési rendszerét.

 

Forrás: https://www.symphonia.hu/