TÁMOP-3.3.14.B

TÁMOP-3.3.14.B

 

Tanulmányi és kulturális események

1. Leonardo kiállítás

2. Gyűjtőmunka a Tudásközpontban

3. Fizika show

4. Szigetvári kirándulás

5. Néprajzi Múzeum

6. Busójárás 

7. Pécsi színházlátogatás

8. Húsvéti körmenet

9. Zarándoklat

10. Baranyai mondák

Játékos foglalkozások

1. Vízvizsgálatok

2. Korongozás

3. Ékszerkészítés

4. Kapcsolatteremtő játékok

5. Hangszerek világa

6. Fafaragás

7. Tavaszi népszokások

8. Tavasz a kertben

9. Erdélyi mondák

10. Magyar találmányok, tudósok

Előadások

1. Határon túli magyarok

2. Egészséges életmód

3. Európai unió

4. Partner iskola bemutatása

Találkozók

Balatoni tábor 7 napos

Erdélyi kirándulás 6 napos

Rendszeres programok

Heti rendszeres szakmai találkozók

Nyelvi órák  

 

Beszámolók gyerekektől

Tavaszváró

A Húsvét előtti héten a tanár nénik tavaszváró foglalkozást szerveztek. Az elején megbeszéltük, hogy a Húsvét Jézus feltámadásának ünnepe és előtte böjt van. Összegyűjtöttük és elmondtuk a Húsvéthoz kapcsolódó jelképeket, népszokásokat.
Ezután következtek a kézműves és ügyességi játékok. Lehetett tojást festeni parafadugóval, hagyományos módon hagymahéjjal, a pingálást is kipróbálhattuk. Nekem a parafadugós tojásfestés ment a legjobban, igaz csupa festékes volt a kezem. Sokan csináltak csuhé nyuszit: először kitömték vattával, aztán raffiával kötözték össze a testét és a füleit. Egy másik tanár néninél locsoló- versmondó versenyt rendeztek a fiúknak, voltak akik régi hagyományos, voltak akik modernebb verseket mondtak. Némelyiket nagy nevetés kísérte. Az ügyességi versenyeken is több dolgot is kipróbáltam. Pl. a tojás gurításnál az nyert, akinek a tojása ép maradt és messzebbre gurult. A „nyuszikugli” különösen tetszett, mert a bábukat nyuszinak öltöztették be. Nekem sikerült egy gurítással leterítenem az összes nyuszit. Ezért még a fiúk is irigykedtek rám.

Bogdán Tamara 6. osztály

 

Hangszerek világa
A játékos foglalkozások keretén belül a hangszerek világával ismerkedtünk. Nekem nagyon tetszett, ahogy Zsuzsa néni és Gyuri bácsi bemutatták, rendszerezték és meg is szólaltatták a különböző hangszereket. A vonósokkal kezdték, a hegedűt és a csellót mindenki ismerte, de a brácsával, meg a nagybőgővel már bajban voltunk. Ezután a „rezek” következtek, egy számomra furcsa alakú trombitát mutattak be, jó éles hangja volt. A rézfúvósok után az egyéb fúvósok jöttek, én csak a furulyát ismertem. Az ütősök családjánál elcsodálkoztam, nem gondoltam, hogy ennyiféle dob és más ütős hangszer létezik. A népi hangszerekről kevés szó esett, de azért az igazi cigányzenekarok kannájáról beszéltünk. Aki szerette volna kipróbálni a hangszereket megtehette, sokan éltek a lehetőséggel, volt is nagy hangzavar.

Nyerges Julianna 7. osztály

 

Gyűjtőmunka a Tudásközpontban

2014. szeptember 18-án látogatást tettünk a belvárosban, a Tudásközpontban. Én még csak hallottam erről az intézményről, de nem jutottam el oda. Nagyon szép, impozáns épület, hatalmas könyvtártermekkel, olvasószobákkal, tanulósarkokkal. Egy kedves könyvtáros néni körbevezetett minket, csak ámultam, hogy mennyi könyv van a polcokon, de a néni mondta, hogy sokkal több van a különböző raktárakban. Arra gondoltam, milyen jó lenne, ha sikerülne elérnem a célomat és egyetemista lehetnék, akkor én is ilyen szép környezetben készülhetnék a vizsgákra. A legfelső emeleten lévő részlegen kaptunk mi is feladatot, Gyulafehérvárról és környékéről kellett anyagot gyűjtenünk. Lexikonokban, könyvekben keresgéltünk és jegyzeteltünk. Természetesen segítséget is kaptunk az ott dolgozó könyvtárosoktól és kísérőtanárainktól is. Kifelé menet még megnéztük az úgynevezett Kaptár részt, ami egy magas, lépcsős összeköttetés két épületrész között és ami igazán szép, hogy Zsolnay mozaikkal van burkolva.
Nagy élmény volt nekem ez a látogatás, remélem még máskor is el tudok menni oda.

Berecz Tamás 8.osztály

 

Előadás az Európa Unióról

2015.01.22-én Czimmer Tamás bácsi és Zombor Éva néni tartott nekünk egy foglalkozást az Európai Unióról. Először Éva néni ismertette az unió megalakulását, az alapító országokat mi mutattuk a fali térképen. Megnéztük a zászlót és meghallgattuk Beethoven IX. szimfóniájából az Örömódát, mert mint megtudtuk, ez az unió himnusza. Nagyon szép volt, csak úgy harsogott a nagy kórus, Éva néni több felvételt is mutatott. Különböző kiadványokból oldottunk meg feladatokat, volt olyan kérdés, melynek megválaszolásához az internetet is igénybe lehetett venni. Tamás bácsi az unió gazdaságáról, pénzéről beszélt, több eurot is megnézhettünk. Sajnos nem igazi pénzek voltak, csak képek. Kicsit számoltunk is, mennyi eurot tudnánk venni X forintért vagy fordítva, mennyi forintot kapnánk X euroért? Volt olyan gyerek a csoportban, aki pontosan tudta, hogy most mennyiért váltják az eurot. Beszéltünk különböző európai népek szokásairól, ételeiről, köszönéseiről. A foglalkozás végén Éva néni több Internetes játékot is mutatott az europa.eu oldalról, játszottunk is egy olyannal, hogy vaktérképen kellett rákattintani a gép által kért országra vagy fővárosra. Sokat nevettünk, mert nem mindenkinek sikerült, akkor a gép jelzett és addig kellett próbálni, amíg jó helyre kattintott. Jó volt ez a foglalkozás, nagyon jól éreztem magam, úgy gondolom tanultam is pár dolgot. A könyvtárban majd rákeresek az europa.eu oldalra és kipróbálom a többi játékot is.

Berecz Tamás 8.osztály

 

Busójáráson voltunk
2015. február 17. Irány a mohácsi Busójárás! Külön busszal utaztunk Mohácsra, a „farsang farkán”, vagyis kedden, az utolsó farsangi napon. A Kóló téren gyülekeztek a busók, a maszkos, birkabundába öltözött, kereplővel és kolomppal zajt csapó farsangolók. Az iskolában előzőleg már beszéltünk erről az érdekes sokác néphagyományról, mégis egészen más volt így a valóságban. 15 órakor kezdődött a felvonulás. Gyalogosan, szekéren, mindenféle furcsa, vicces feliratú járgányokkal érkeztek a busók, a jankelék és a sokác népviseletbe öltözött lányok. Nagyon sokan voltak, nagy zajt csaptak a kereplőkkel, kolompokkal. Egy-egy busó néha kijött a nézők közé és a lányokat megölelgette, összekócolta. Volt nagy visítás, nevetés. A menet a Széchenyi térre ért, ahol sok árus kínálta a portékáját, lehetett enni, inni, különböző kézműves tárgyakat venni. A színpadon kólót táncoltak a néptáncosok, igazi karneváli hangulat volt. Nagyon tetszett, jókat nevettünk egy-egy furcsa maszkos alakon vagy bekormozott jankelén. Próbáltunk kitérni előlük, nehogy megütögessenek a zsákjukkal. 17 óra után meggyújtották a máglyát és elégették a koporsót, ami a telet jelképezte. Hatalmas tűz volt, ágyukkal durrogtattak, szóltak a kereplők. Elfáradva mentünk a buszunkhoz, sok élménnyel gazdagodva értünk haza a tervezett időben.

Bogdán Regina 7.osztály

 

TÁMOP - 3.3.14.B

Nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása a Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskolában
A pályázat keretében lehetőség nyílt testvériskolai kapcsolat kialakítására a gyulafehérvári Gróf Majláth Károly Gusztáv Líceummal.
A konstrukció célja:
A konstrukció célja olyan projektek megvalósításának támogatása, amelyek határon túli és nemzetközi (Európai Unión belüli) testvériskolai kapcsolatok kialakításával, közös
programok megvalósításán keresztül hozzájárulnak a gyermekek kompetenciájának (szociális, életviteli, kommunikáció, stb.) fejlesztéséhez, ismeretanyaguk bővítéséhez.
A konstrukció keretében elérni kívánt részcélok a következők:
• határon túli és nemzetközi együttműködések kialakulása a hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű és a nem hátrányos helyzetű tanulók, valamint az őket oktató pedagógusok között;
• köznevelési intézmények nevelési, oktatási programkínálatának bővítése;
• aktív szabadidő eltöltésének támogatása;
• tanulók tantárgyi ismereteinek valamint nyelvi készségeinek fejlesztése.