Ezeken a helyeken is megtalálsz:

 

 

Cigány/ Roma mesemondó verseny

2021. november 22-én iskolánk alsó tagozatos tanulói a pécsi Gandhi Gimnázium mesemondó versenyén szerepeltek.
Petrovics Roland 2. osztályos tanulónk III. helyezést ért el.
Szívből gratulálunk az összes tanulónak és köszönjük a felkészítők: Schäffer Nikolett, Vén-Somlyai Beatrix és Tóthné Lehoczki Zsuzsa tanítónő munkáját.
 
  260338830 2045130758971378 5645672850161225138 n

Második cigány nemzetiségi nap

A 2020-21-es tanév cigány nemzetiségi napját június 10-én tartottuk. Hosszú nap volt ez nekünk szervező és a lebonyolításban résztvevő pedagógusoknak is, de a szereplő gyerekeknek igazán! 

Az iskolai rendezvényt délelőtt tartottuk, míg délután a gyerekeknek és szüleiknek Niki szervezett egy színes, vidám programot. Nem volt könnyű, de az idő rövidsége, a terem dekorálása célszerűvé tette, hogy így szervezzük meg a napot. Ezúton is köszönjük a Kethanipe Tanodánnak, hogy a színpadon léphettek fel tanítványaink. A dekorációt a gyerekek munkái és a cigányság életéből vett archív fotók alkották.

A tavalyi évben a Covid miatt nem tarthattuk meg nemzetiségi napunkat, idén pedig nagyon megnehezítette a felkészülést, hogy áprilistól csak az alsó tagozatos gyerekek járhattak iskolába, de ők szerencsére aktívan készültek! Nagyon örültem annak, hogy a sok jelentkező közül többségük ki is állt a színpadra! Sajnos mindig vannak olyanok, akik cserbenhagyják társaikat, a programot! Nagyon nehéz kiállni a közönség elé és beszélni, szerepelni, még sok év rutinjával a hátunk mögött is, itt ráadásul fel kellett menni a színpadra! Volt, aki szólót táncolt, mesét, verset mondott- külön köszönöm Szakács Mónikának, mert kisfiát Renátót felkészítette, hogy cigány nyelven mondja el Weöres Sándor versét! Színesítette műsorunkat, hogy az elsős Petrovics Roland szólót énekelt és édesapja kísérte gitáron. Csengő hangon énekelte a Zöld az erdőt! Táncosaink ismét remekeltek köszönhető Schäffer Nikolett kollegám alapos felkészítő munkájának! A nagylányok kecsesen lejtettek szép cigány szoknyáikban, a kicsik sörtánca pedig hatalmas sikert aratott! A műsor végén a zenekar kíséretében közösen énekeltük el a nemzetközi cigány himnuszt a Gelem gelem c. dalt.

A meghívott vendégek egy része tudott csak eljönni, de nagy örömünkre a Ghandi gimnázium egyik pedagógusa felhozta osztályát is. A gimnazisták szívből gratuláltak a szereplőknek a műsor végén. Itt kaptuk meg a Cigány népismeret országos versenyen való részvételünkért a különdíjat. Sajnos a 15 csapatból nem kerültünk az első 3 helyezett közé, de a zsűri értékelte színvonalas munkáinkat, melyeket a fordulókra be kellett küldeni! A csapatot: Nikolics Olga 8. Fülöp Letícia 6. Orsós Kinga és Pápai Kíra 5. osztályos tanulókat Somlyai Bea kolléganőmmel készítettük fel a versenyre. Akucs Péter kollégánk segített az informatikai kidolgozásban. Köszönöm munkájukat!

Vendégeinket ismét megvendégeltük punyát sütöttünk és különleges mártogatósokat készítettünk hozzájuk. Nagy sikert arattunk idén is vele. Köszönöm Somlyai Beának és Fazekas Annamáriának, hogy sütöttek velem előző délután!

Köszönöm a szervezésben és lebonyolításban segítő és résztvevő kollégáimnak és a Kethanipe Tanoda jelenlévő munkatársainak az önzetlen segítő munkát! Csak csapatban lehet ilyen programot alkotni!

Tóthné Lehoczki Zsuzsanna 

programszervező

 

Romológiai alapismeretek

A nyári szünet első napjaiban az intézmény nevelőtestülete 30 órás szakmai továbbképzésen vett részt a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának szerevezésében.

Punya- egy falat kenyér

Június hónapban lehetőségünk nyílt a helyi közösségi házban megtekinteni a Punya - egy falat kenyér című előadást a Keret Alkotó Csoport elődásában.
Könyv, képregény és most egy pécsi színházi előadás született Versegi Beáta Máriának, a Nyolc Boldogság Katolikus Közösség szerzetesének művéből: Punya – Egy falat kenyér. A történetben arra kereste a választ az írónő, hogyan születik a mise, milyen lett volna, ha egy cigány család találkozott volna Jézussal, milyen hatás érte volna őket, és miként élték volna meg a találkozást.
Köszönjük a lehetőséget, szívből gratulálunk a társulat tagjainak.
 
   

Megjelent!

Megjelent a Pécsi Egyházmegye folyóirata, a Figyelj rám!, melyben Lehoczki Zsuzsi néni cikket írt arról, hogyan készültek a gyerekekkel a Tavaszi szél vizet áraszt című népdal feldolgozására.

Az újságot és a cikket itt lehet elolvasni.

Gratulálunk!