Lelki nap

2017. december 15-én tartottuk a Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskolában és Óvodában a nevelőtestület és a tanítást segítő munkatársak számára az adventi lelki napot.
Meghívott előadónk Molnár-Gál Béla volt, a kazincbarcikai Don Bosco Szakiskola igazgatója. Iskolája nagyon hasonlít a miénkhez, mivel hátrányos helyzetű és cigánygyerekek felzárkóztatásával foglalkoznak. Őszinte előadásokat hallhattunk a nehézségekről és reménységekről. Azért volt hiteles az előadó személye, mert nem megmondani akarta a "tutit", hanem próbáltunk együtt gondolkodni arról, hogyan halásszuk ki azt a néhány halacskát, aki a mienk. Nem azzal érnek el sikereket, hogy a statisztikákat kozmetikázzák, hanem a valósággal próbálnak megbirkózni a szalézi szellemiség jegyében: Elkerülni a büntetést, elkerülni a megszégyenítést, megnyerni a gyerek szívét és együtt tölteni a szabadidőt.

A saját tapasztalatait illusztrálta videókkal, majd kiscsoportos beszélgetéssel mélyítettük el a hallottakat. Az iskolai szolgálata mellett egy kis faluban 8-10 éve cigánymissziót is vezet, ennek a szépségeiről, nehézségeiről, örömeiről és kudarcairól is volt szó.