Köszöntjük a Magyar Katolikus Egyház Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola és Óvoda honlapján.

Kedves Látogató! 

Szeretettel köszöntöm iskolánk és óvodánk honlapján. Olyan információkat találhat itt, melyek sokat segíthetnek Önnek a tájékozódásban, a sokrétű tevékenységet folytató, családias légkörű intézményünk munkájának megismerésében. Célunk, hogy e honlap segítségével az aktuális híreket, történéseket a lehető leggyorsabban közzé tegyünk, illetve a legfontosabb információk mindig elérhetőek legyenek az érdeklődők számára.

Tartalmas böngészést kívánok!

Király Péter intézményvezető

Augusztus 2022
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Ezeken a helyeken is megtalálsz:

 

 

Tanulást segítő oldalak

Cigány nemzetiségi nap és szakkörzáró gála

2022. 06.10. nagy esemény volt életünkben. Harmadik Cigány nemzetiségi napunkat és második Szakkörzáró gálánkat tartottuk, immár egy programmá összeforrva. Hatalmas munka volt összeállítani a programot, négy nap állt rendelkezésünkre, hogy a végleges műsort, a hozzátartozó feladatokkal, kidolgozzuk, véglegesítsük, megvalósítsuk. Nagy öröm számomra, hogy idén sikerült a Gandhi Gimnázium ifjú művészeit is műsorunk fellépői között üdvözölni. Három éve a gimnázium által szervezett mesemondó versenyen találkoztunk Horváth Krisztián tanár úrral és kértük tiszteljenek meg minket, hogy akár néhány zeneszám/dal erejéig fellépnek nálunk! Akkor az élet közbeszólt Covid képében, mindannyiunk életét átrendezve. Az idő előre haladtával azonban a mi repertoárunk is sokat gazdagodott, így a versek, mesék előadói mellett a tánc, ének került előtérbe Schäffer Niki kolléganőnk áldozatos munkájának köszönhetően. A mai oktatásban fontos szerepet tölt be az „élményalapú oktatás”. Cigány nemzetiségi iskolaként igyekszünk értéket közvetíteni gyerekeink felé, kibontakoztatni tehetségüket, így az elméleti/ tanulmányi versenyeken, mesemondó versenyeken kívül más területeken is megmutatni tudásukat. Niki szakköreiben végzett munkája teljesen kiegészíti az én cigány népismeret órákon tanított elméleti anyagomat. Ha a cigányságról, a cigány kultúráról beszélünk legtöbbünknek elsőként a zenéjük, táncuk, dalaik jutnak eszünkbe. Kolléganőm az alsótagozatosok zömét, de sok felsőtagozatost is megnyert csapatába, lendületes munkájával, személyes varázsával. Tudjuk megyénk sokszínű nemzetiségű, Niki néptáncosként elsajátította ezek tánclépéseit, és tanítványainknak is megtanította azokat, egyéni koreográfiákat állítva össze számukra. A gyerekek vidáman táncolnak sváb és magyar táncokat, a nagyobb lányok magabiztosan lejtenek üveggel a fejükön, de tudjuk a sikerek mögött rengeteg verejtékes gyakorlás áll! Büszke és boldog vagyok, hogy kísérőként részese lehettem a legutóbbi és eddigi legnagyobb sikerüknek a Népek tánca, népek zenéje országos verseny döntőjében. Itt két tánccsoportunk: a nagyobb lányok alkotta Shukar si sheja /Fülöp Letícia, Lakatos Melánia, Nikolics Olga, Nikolics Petra, Pápai Kíra és a fiatalabb lányok csoportja a Cheren / Fülöp Larissza, Nikolics Jázmin, Orsós Izabella és Wéhman Ketrin kiemelt arany helyezett lett. Orsós Izabella 3. osztályos kislány gyönyörű hangjával is elkápráztatta a zsűrit és a nézőket ezüst díjat nyert erdélyi cigány népdalcsokrának bemutatásával.

A műsor a tervek szerint haladt. Elsőként mindenki felállt és kórusunk a Symphonia program tanárai által vezetett zenekarunkkal közösen elénekelte a nemzetközi cigány himnuszt. A Gandhi Gimnázium Hagyományőrző Együttese pillanatok alatt elbűvölte a közönséget. A zenekart négy fiú és a tanár úr alkotta, ők könnyed eleganciával kísérték a fiút és két lányt kik csodálatos viseletben álltak a nézők előtt és erős, csengő hangjukkal betöltötték a termet. Sajnos nem maradhattak a műsor végéig, várta őket a következő fellépés. Ezután iskolánk diákjaié lett a főszerep. Egymást váltották a színvonalas produkciók, kis tehetségeink minden területen bemutatták tudásukat, melyet rengeteg fotó és videó bizonyít.  Zenekarunk kíséretében Nagy Norbert püspöki biztosunk és tanári karunk egészítette ki a gyerekek kórusát és Niki néni vezetésével előadtuk a csodálatos Ederlezi című szerb népdalt. A műsor végén zenekarunk szórakoztatta repertoárjával a közönséget, míg mi tanárok felkészültünk meglepetés táncunkra, ezzel zárva a programot.

Sajnos több meghívott vendégünk, a fellépő gyerekek szülei közül is nem jött el, de a délelőtti időpont nem kedvez mindenkinek. Aki ott volt azonban, jól érezte magát, ez a műsor utáni kis állófogadáson kiderült a beszélgetésekből. Nagy örömmel üdvözölhettük a vendégek között Szabolcs Marika volt tanító néninket és a Szent Mónika imaközösség Édesanyáit- Ők éveken át patronálták egy régebbi osztályomat. Csodálatos öröm, hogy most sem feledkeztek meg tanulóinkról és finomabbnál finomabb házi süteményekkel kedveskedtek nekik.

Hálás szívvel mondunk köszönetet minden kollégánknak, aki fáradságot, energiát, ötletet nem kímélve lehetővé tette, hogy ez a nap ilyen pompásan sikerüljön!

Schäffer Nikolett és Tóthné Lehoczki Zsuzsa

             a program összeállítói

 

      

 

További képek