Köszöntjük a Magyar Katolikus Egyház Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola és Óvoda honlapján.

Kedves Látogató! 

Szeretettel köszöntöm iskolánk és óvodánk honlapján. Olyan információkat találhat itt, melyek sokat segíthetnek Önnek a tájékozódásban, a sokrétű tevékenységet folytató, családias légkörű intézményünk munkájának megismerésében. Célunk, hogy e honlap segítségével az aktuális híreket, történéseket a lehető leggyorsabban közzé tegyünk, illetve a legfontosabb információk mindig elérhetőek legyenek az érdeklődők számára.

Tartalmas böngészést kívánok!

Király Péter intézményvezető

Október 2020
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Tanulást segítő oldalak

Keress minket a Facebookon is!

 

Bányásznapi megemlékezés

Bányásznap

A Bányásznap hosszú múltra tekint vissza. A II. világháború előtt bányavidékenként eltérő időpontban rendezték ezeket az ünnepségeket. 1919. szeptember 6-án csendőrsortűz oltotta ki bányászok életét Tatabányán. Ennek emlékére szeptember első vasárnapja a bányászat, a bányászatban dolgozók nagy áldozatokat követelő munkájának ünnepnapja. A háború és az azt követő új politikai berendezkedés ezt a rendet felbontotta, és 1951-től szeptember első vasárnapján van országosan, egységesen a Bányásznap. A Bányásznap megünneplésének módja az évek során formálódott, több helyen színvonalas kulturális műsor, nívós népművészeti vásár, ad méltó keretet az ünnepnek. Ma már megyénkben ezek az iparágak megszűntek, a bányákat bezárták, az aknákat tömedékélessel kivégezték, azonban a minden év szeptemberének első vasárnapjára eső Bányásznap nem szűnt még meg. Ezen a napon azokon a településeken, ahol valamikor bányaüzem működött, tisztelegnek és emlékeznek az iparág működésével kapcsolatban létrehozott emlékhelyek előtt. Ez Pécs városában a korábbi években is megtörtént, hiszen a Hősök terén, Uránvárosban, az Ágoston téren, a szabolcsfalui Mártírok emlékművénél és még néhány helyen megemlékezések és koszorúzások is voltak. Városunk fejlődését, növekedését nagyban szélesítette és segítette az 1700-as évektől működő szénbányászat, majd az 1950-es években belépő uránbányászat.  Jó szerencsét!

 

Bányásznapi megemlékezésen vettünk részt Hősök terén. 2020.szeptember 4-én iskolánk igazgatója és helyettese 5 tanulóval részt vett a megemlékezésen, koszorúzáson. Köszönjük a meghívást!

       

 

Hősök terén a bányászokra emlékeztek